Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ujgur szabadságharcosokat végeznek ki Kínában

2009.11.09

Ujgur szabadságharcosokat végeznek ki Kínában

Egy kínai bíróság hétfőn halálra ítélt hat embert a Kína keleti részén található Hszincsiang tartományban történt júliusi nemzeti felkelés miatt.

Majdnem kétszáz ember halt meg, amikor nyáron összecsapások törtek ki az ott élő ujgurok, és a betelepített han kínaiak között. A zavargásokkal kapcsolatban ezek az első ítéletek.

A Hszincsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban ülésező bíróság hat embert ítélt halálra emberölés, és más bűncselekmények miatt a júliusi zavargásokkal kapcsolatban - jelentette a kínai állami televízió. Bár azt nem közölték, hogy az elítéltek melyik etnikai csoporthoz tartoznak, mindegyiküknek ujgur hangzású neve van.

A hat halálra ítélt mellett egy embert életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek. A férfi azért menekült meg a kivégzéstől, mert bűnösnek vallotta magát gyilkosság és rablás vádjában, és segített a kínai hatóságoknak elfogni az egyik most halálra ítélt gyanúsítottat - közölte a BBC brit közszolgálati adó a kínai állami médiára hivatkozva.

A kínai kormány adatai szerint 197 ember halt a július ötödikén, Urumcsi városában kitört zavargásokban, és nagyjából 1700 sérültek meg. A kínai kormány közlése szerint az áldozatok többsége han kínai volt, de ujgur szervezetek közlése szerint sokkal több ujgur halt meg a két etnikum tagjai, illetve a karhatalom közötti összecsapásokban.

A kínai hatóságok több mint hétszáz embert vettek őrizetbe, és az Új Kína állami hírügynökség korábbi közlése szerint 21 ember ellen emeltek vádat gyilkosság, rablás, gyújtogatás, és rongálás miatt.

barikad.hu