Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ujgurok elleni támadás

2009.07.07

A legvéresebb zavargások Tienanmen óta

| 2009. július 6., hétfő 12:59 | Frissítve: 13 órája

Legalább 153 áldozata van a vasárnap Kína ujgurok lakta legnagyobb tartományában kirobbant zavargásoknak, de egyes források szerint akár 600-an is életüket veszthették a rendőrséggel szemben kirobbant harcokban. Az összecsapások pontos oka egyelőre ismeretlen, állítólag egy másik tartományban megölt két ujgur halála miatt vonultak utcára vasárnap több ezren Hszincsiang fővárosában. Hétfőn már egy másik városban több százan tüntettek.


kína nagyobb térképen való megjelenítése

A legújabb jelentések szerint már 153 halottja van a Kína törökül beszélő, muzulmán ujgurok lakta Hszincsiang (Xinjiang) tartományában vasárnap kirobbant zavargásoknak, legalább nyolcszázan pedig megsebesültek, írja a Telegraph. A BBC sanghaji tudósítója úgy tudja, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet, így a zavargások akár a húsz évvel korábbi Tienanmen téri események óta a legvéresebb összecsapások lehetnek Kínában. A Telegraph szerint 33 éve nem voltak ehhez hasonló etnikai összecsapások az országban.

A rendőrség nyilatkozata szerint hétfő délutánra több száz résztvevőt őrizetbe vettek, de legalább kilencven embert még mindig keresnek, írja a CNN. A kínai állami hírügynökség szerint a legtöbb útról eltakarították a törmeléket, és a barikádkezdeményeket. A forgalom helyreállt Urumcsiban, bár még mindig vontatnak el kiégett és összetört autókat az összecsapások helyszínéről.

Az AP információi szerint hétfőn a tartományi főváros Urumcsi mellett már egy másik fontos ujgur városban is utcára vonultak a tüntetők. Kasgaban az amerikai hírügynökségnek nyilatkozó egyik helyi azt állította, hogy háromszáz társával együtt az egyik helyi mecset előtt demonstrált. Elmondása szerint a rendőrök körül vették őket, de csak szóban estek egymásnak, összecsapások nem történtek.